Saturday, November 15, 2008

Egalité my ass !!!

Jel’ znate šta dobijete ako se udate za stranog diplomatu? Ako vam Biljana Srbljanović nije pri ruci reći ću vam ja.
Automatski dobijete diplomatski imunitet, državljanstvo (priority no.1), odgovarajući pasoš, putujete sa svojim suprugom po svetu i imate VIP tretman. Izmišljaju vam se poslovi po ambasadama i konzulatima. Ako ne, onda sedite kod kuće i čuvate decu, priređujete koktele i dobrotvorne večeri. I pored ovih finih benefita često ih gledam na žurkama kako smisao traže na dnu čaše.
E, a jel’ znate šta dobijete ako ste u vezi sa diplomatom istoga spola kao vašeg? Dobijete ekstra security check svaki put kada putujete, FBI vam dostavlja upitnik jednom godišnje uz posetu odgovarajućeg službenika (ruku na srce, nije kršni momak u FBI prsluku, nego smoreni birokrata), rizik ste za zemlju iz koje ste došli jer ste u vezi sa špijunom, rizik ste za zemlju u kojoj ste jer ste verovatno špijun. A bukvalno nijednu od gore navedenih privilegija nećete dobiti sve i da se venčate (ako nađete gde to može).

Ovih dana je u Kaliforniji izglasan ozloglašeni Prop 8 amandman koji kaže da brak podrazumeva zajednicu muškarca i žene. Ne kaže se tačno, ali se po neodređenom članu u engleskom jeziku (”a”) podrazumeva da se radi o jednom muškarcu i jednoj ženi u zajednici. To nije sprečilo The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints (Mor(m)oni) da puknu ogromne pare i odigraju ključnu ulogu za “For Prop 8″ kampanju, iako su poznati po poligamiji. Apsurdno? Licemerno? Verovatno, ali na slobodnom tržištu možete uraditi SVE ako imate dovoljno para.
Pogledajte jednu stranu ovde. www.noonprop8.com
Pa onda drugu stranu ovde www.protectmarriage.com
i procenite sami.

Pre dva dana su se demonstranti okupili ispred glavne mormonske crkve u Njujorku da iskažu svoj protest protiv ovakve odluke. Citiram: “Church spokesman Michael Otterson said that while citizens have the right to protest, he was “puzzled” and “disturbed” by the gathering since the majority of California’s voters had approved the amendment.”

Danas (15. novembar) je organizovan glavni kontramiting ispred njujorške gradske kuće (City Hall). Posle jutarnjeg pljuska usledio je neverovatno topao i sunčan dan. Na subway stanici zelene downtown linije srećemo gomile ljudi sa transparentima. Vreme prekraćujemo komentarišući (as in bitching) saborce. Njujork je malo nezgodan za proteste pošto nigde nema dovoljno velikog otvorenog prostora za velik broj ljudi, a da nije poljana u Central parku. U Washingtonu čitav potez od Lincoln memorijala do Kapitola prosto poziva na okupljanje (videti Americana Tidbits No.8). Ovde smo stešnjeni i ograđeni na ulici. Prolaze double deckeri sa turistima koji radoznalo bulje i svi se osećamo kao u zoo vrtu, ali sa druge strane rešetaka. Don’t feed gays, just throw them some glitter.

Nose se transparenti, skandira se, gomila je šarena i vesela, ne baš kao gay pride parade, ali skoro. Sve je manje više već viđeno. Nekoliko govornika vatreno priča o ljudskim pravima, jednakosti i osnovnim američkim vrednostima. Pojavljuje se i Next American Top Model favorit, Kim Stolz, koja priča svoju out priču. Jedan od govornika mi konačno privlači pažnju sa izkazom tipa: “Ako smo uspeli da objasnimo ljudima prostim zdravorazumskim govorom da je neko ko se zove Barack Hussein Obama jedini pravi izbor za predsednika, onda ćemo istim sredstvima izgurati i ovo.” Kao što rekoh, otvoreno tržište ideja, pa koja se bolje proda. Znamo kako ovaj sistem funkcioniše, pa ćemo ga upotrebiti. As simple as that. Nema levičarskog dragog mi sentimenta, niti bezglavog idealizma. Ali sam ipak obukao već poluraspadnutu protest majicu “There Are Some Bad People On The Right“. Da se zna.

Highlight no.1: ćale koji protestuje zajedno sa svojim sinom
Highlight no.2: džogerka koja protrčava putem totalno nezainteresovana
Highlight no.3: nepismeni preppy tip sa transparentom na kojem piše “Repulicans against prop 8″
Highlight no.4: grupa devojaka me naučila da vrtim hula-hop

Galeriju hitova, transparenata i fotki sa protesta pogledati ovde.

U Srbiji se za sada radi na senzibiliranju naroda na fenomen drugačije seksualnosti. Postojale su razne akcije i u mnogima sam i sam učestvovao. Svašta se radilo i radi: propali Gay Pride 2001 sa pretučenim učesnicima, politički angažman Gay-Straight alijanse, kampanja “Zajedno različiti”, Queer vikendi… Koliko ja razumem serbski narod sve mu se može lepo prodati kroz tabloidske roze naočare sa dosta gebelsovskog ponavljanja. Sa te strane mi je draga strategija organizacije Queeria koja se ovim fenomenom bavi na veoma “popularan” način kroz mainstream medije. Šta ćete više gay od Pink televizije ili silikonske doline vikendom.

Ja živim sa Stivenom već pet godina. Pola od toga u Srbiji, a pola u Americi. Prednosti toga sam vam naveo na početku ovog teksta. Spisku “benefita” bih dodao da je Stiven u Srbiji radio kao politički savetnik za pitanje Kosova, a u vezi je sa Srbinom. Najmanji pogrešan korak bi vodio do otkaza. U Americi sam u očima imigrantskih službenika neko sa veoma nejasnim zanimanjem (umetnik? dizajner? arhitekta?…a?), ko se bavi Josephom Goebbelsom i sve nekim bože me sačuvaj provokacijama, ko je gay i ateista (ovo je u Americi gore nego da si gay), ko je iz ne baš popularne zemlje i u vezi je sa američkim diplomatom. Ne znam da li ima još high risk kućica za čekirati. Prošlo je dosta vremena u prikupljanju neverovatne tone papira, preporuka, cimanja svih živih art/dizajn kontakata i dokazivanja da mogu biti od koristi i ovoj zemlji. Stiven nije smeo ni prstom da mrdne u moju korist (prosečnom Srbinu ovo zvuči neverovatno… “Ček’ bre, živiš sa diplomatom. Zar ne mož’ “nešto” da ti sredi?”). Na kraju je na mene lupljen pečat O1, alien with the extraordinary ability. Zvuči kao kao “lepi vam se za lice, iskače vam iz grudi, ima kiselinu za krv, duplu vilicu i ubija sve živo bez očiglednog razloga”, ali radi. Against all odds.

digresija 1: GLIFAA, udruženje gay službenika State Department-a koje se bavi imigracionim pravima me je zamolilo da im uradim novi logo, za džabe. Treba li napomenuti da nisam dobio nikakvu pomoć glede imigracije.
digresija 2: Nedavno smo dobili pozivnicu za prijem povodom imigracione jednakosti koju organizuje Andrew Sullivan u svojoj kući u Washingtonu. U pitanju je britanski oportuni politički komentator, verni katolik, republikanac i vatreni neokonzervativac koji se zalaže za rat u Iraku. (Inače je homoseksualac i HIV+). Poznat po svom blogu The Daily Dish. Voleo bih da odem samo da ga upitam WTF???
Ima taj neki talas Britanaca koji se doseljavaju u Ameriku samo da bi bili na miru konzervativci, pa još i nedosledni. Neko reče Christopher Hitchens?

Ako mislite da je veza sa diplomatom automatska ulaznica za drugu zemlju, well, think again.
Ako mislite da biti gay znači orgijanje, pool parties sa cool frajerima, beskrajna količina para zarađena od modnog dizajna i jedna velika flamboyant šarena parada, again, think again.
Ako čekate da neko nešto uradi za VAŠA prava, odustanite odmah.

Ako mislite da je ovo žalopojka, opet se varate. Vrlo sam srećan. I samo pokušavam da vam približim neke facts of life. Kao kada bi levoruki objašnjavali desnorukima zašto su ih roditelji terali da pišu desnom rukom.


Završna napomena 1: ako vas zanima više samo googlujte “prop 8″
Završna napomena 2: o gay kulturi, braku, stereotipima, kulturnim razlikama će biti još reči
Završna napomena 3: zbirku tekstova o gay kulturi od ovog autora možete naći ovde. (klik na Arhiva/gay-serbia.com)

link ka originalnom članku >>>

No comments: