Tuesday, October 22, 2002

The Opposite of Sex


režija: Don Roos
uloge: Christina Ricci, Martin Donovan, Lisa Kudrow, Ivan Sergei, Lyle Lovett, Johny Galecki
producenti: Michael Besman, David Kirkpatrick
realizator: Columbia Tristar
žanr: Drama
trajanje: 105 min.





objavljeno na www.gay-serbia.com


Dedee (Christina Ricci) u svojoj šesnaestoj godini zna mnogo o životu... možda i previše. Ona beži od svoje problematične porodice u Louisiani i odlazi kod svog polubrata Billa (Martin Donovan). Bill je posvećeni nastavnik engleskog u malom gradu u Indijani. Pokušava da dovede svoj život u red posle smrti svog dugogodišnjeg ljubavnika sa novim dečkom Mattom (Ivan Sergei). Lucia (Lisa Kudrow), Billova najbolja prijateljica i sestra njegovog nekadašnjeg ljubavnika pokušava da se oslobodi pridošlice i zaštiti Billa. Njene sumnje se ostvaruju kada se Dedee zaljubi u Matta i njih dvoje zajedno pobegnu od Billa.

Od ovog trenutka se film pretvara u road movie u kojem svi nešto jure, da bi na kraju uglavnom shvatili da su jurili pogrešnu stvar, a pronašli pravu. Bill bezglavo juri za Mattom, ne verujući da je ovaj mogao tek tako da postane heteroseksualac i da ga tako lako napusti. Lucia shvatajući to kao obavezu prema pokojnom bratu, prati Billa, a na putu shvati šta je sve propustila u svom seksualnom životu. Stvari se komplikuju kada Dedee zatrudni (poslednje što je u životu htela da uradi) i kada sa Mattom ukrade pepeo Billovog pokojnog decka tražeći od Billa otkup. Matt poput nesigurnog tinejdžera shvata da je ipak gay i zaljubljuje se u Billovog nekadašnjeg studenta koji Billa opet uvaljuje u skandal oko izmišljenog seksualnog zlostavljanja. Lucia se zaljubljuje u šerifa Carla Tippeta (Lyle Lovett) koji sve vreme pokušava da pomogne Billu i njoj. Dedee rada bebu i ostavlja je polu bratu. Bill konačno pronalazi sreću sa policajcem zaduženim za staranje oko bebe.

Nakon čitavog questa za sopstvenom sudbinom svi nekako shvataju da su zapravo tražili nešto što je sa druge strane seksa - posvećenu i trajnu ljubav. Čitava zavrzlama je odrađena u neverovatno opuštenom maniru. Gay tematika je tretirana bez suvišnog licemerja političke korektnosti - gay ljudi su kao i svi drugi, cesto mogu biti neprijatni, neraspoloženi, nesigurni, sebicni, zapravo obicni. Sjajan i britak humor je potpomognut potencijalima troje glavnih glumaca (Donovan, Kudrow, Ricci). Chritina Ricci sa svojim prerano izraslim bitchy stavom je pravi izbor za ulogu jezičavog enfant terrible-a. Lisa Kudrow prenosi svoj karakter iz serije Friends, zbunjena, frustrirana i začudno duhovita. Esencija Lucijinog lika se najbolje vidi u jednoj sjajnoj sceni filma gde ona pere svoj grudnjak u sudoperi u nekom zabitom motelu. Opuštenost trenutka joj dozvoljava da se zamisli konačno i iskreno nad pitanjima seksualnog identiteta. Pita Billa da li ga pogled na grudnjak zaista ne pali. Ovaj ćutljivo sedi na svom krevetu. Lucija pokušava sa replikom "Vagina, vagina, vagina" (njena vizija ultimativnog ženskog zavođenja). "To ne bi napalilo ni bilo kog straight tipa" - sasvim odsutno odgovara Bill.

Martin Donovan se proslavio ulogama u filmovima Hala Hartleya (Amateur, Simple Men, Flirt, The Book of Life ...) pod čijom režijom njegova minimalna gluma i ekspresija dobija neverovatne kvalitete. Pamtimo ga i iz Almereyidine Nađe, kao i po brojnim epizodama (Onegin, Insomnia...). Imao je još jednu gay ulogu u filmu Hollow reed (1997).
Neverovatan humor, ironične oštrice, sjajan scenario, road movie speed i odlična upotreba glumaca koji inače nisu poznati po šekspirijanskim interpretacijama uz sasvim neopterećen stav prema gay pitanju čine ovaj film jednim od ključnih gay filmova devedesetih (iako homoseksualnost nije main issue filma).
Upustite se sasvim slobodno u quest za sopstvenom sudbinom. Znaćete cilj tek kad krenete na put. Bon voyage!





link ka originalnom članku >>>